keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Ruuasta taas

Viimeisen parin päivän ajan ruokailuhetket ovat olleet katastrofaalisia. Joka kerta minulla on tuotu liharuokaa. Yli viiden viikon jälkeen alan olla niin turhautunut, että en ole jaksanut muuta kuin istua ja näyttää vihaisen surulliselta. Lopulta joku romaniantaitoinen on pyytänyt minulle kelpaavaa ravintoa, ja olen saanut jotain kasvisevästä: eilen tomaatteja, tänään kaalia.

Katastrofissa on kaksi ainesta: kasvissyöjä ja romanialainen ruokakulttuuri.

Minun kannaltani ongelma on siinä, että tarvitsisin oikeasti vähän monipuolisempaa ruokaa. Enkä haluaisi joka kerta pyytää uutta annosta kun eteeni kiikutetaan paloja possusta tai osia naudasta. Uuden annoksen pyytäminen tuntuu vastenmieliseltä jo siksikin, että tiedän toisella yrityksellä saavani joko raakaa kanaa, pelkkiä tomaatteja tai lautasellisen samaa lihaa eri muodossa.

Ravintolan kannalta ongelma on tietenkin siinä, että yksittäisen ruoka-annoksen valmistaminen kasvisaineksista on hankalaa. Lisäksi keittiössä hyörii eri päivinä eri ihmisiä, joille osalle viisi viikkoa ei riitä jokapäiväisten toiveideni muistamiseen. Henkilökunnalla tuskin on kokemustakaan kasvisruokien valmistuksesta, joten vaatimuksiani on varmasti aika hankala täyttää.

Tunnen itseni kamalaksi elitistiksi erityistoiveineni. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että en voi kahta kuukautta elää syömällä lihaa, ranskiksia ja riisiä, kun mikään niistä ei ennen ole ruokavaliooni kuulunut.

Olenkin yleensä päivittäin kipittänyt kauppaan ostamaan maustamatonta jogurttia, tuoreita hedelmiä ja jyväleipää. Niistä kuvittelen saavani vitamiineja ja proteiineja. Herkkuni syön yksin huoneessani huonon lounaan jälkeen, tai hätätilanteessa puputan evääni jo kaupan pihalla.

Kasvisruokavaliotani ei voi perustella millään eettisillä syillä enää. Jogurttipurkkini nököttää valtavassa F-energialuokan jääkaapissa. Roskakori täyttyy hedelmien pakkausten muovijätteistä. Kinkun palat menevät lautaseltani suoraan roskiin. Minun ja ravintolahenkilökunnan lisäksi luontokin pääsisi helpommalla, jos mussuttaisin hyvällä omallatunnolla Helunoita ja Mustikkeja.

Terveellinen kasvisruoka kuitenkin tekee minut iloiseksi. Kun toiset syövät suklaata, minä haluan itsekkäästi saada makunautintoni persikoista ja kurpitsansiemenistä leivän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti